Jedlá minulosti
V rámci vzdelávania Kompraxu sa rozhodla Kaja pripraviť pre mladých aktivitu Jedlá minulosti, ktorá priblíži rovesníkom ako sa naši predkovia kedysi stravovali. A aby to nebolo iba o prednáške, rozhodla sa niektoré jedlá s mladými uvariť a potom i zdegustovať. Na úvod stretnutia 27.8.2014 o 17 hodine si pripravila krátky preslov o jedlách našich predkov. Potom rozdelila účastníkov do troch skupín. Prvá skupina pripravovala Repkovú polievku, druhá Fánky a tretia Makové šúlance. Keďže sa medzi jej kamarátmi nachádzajú aj takí, ktorí majú bezlepkovú dietu, rozhodla sa niektoré jedlá pripraviť aj v bezlepkovom stave ( repkovú polievku i makové šúlance). Všetko sa vydarilo na jednotku. Pri degustácii bol každý zvedavý ako chutí Repková polievka. Dnes ju iba v niektorých rodinách varia, nakoľko sa robí zo sušenej Kvaky. Tá sa kúpiť nedá, musíte si ju dopestovať a usušiť. Prevažnej väčšine polievka chutila. Bezlepkové makové šúlance tiež mali veľa degustátorov. Účastníci skonšatatovali, že sú tiež dobré. Fánok bolo neúrekom. Na záver rozdala Kaja všetkým dotazníky, aby zhodnotili akciu a odmenila najúspešnejších. Malý projekt "Jedlá minulosti " podporil Európsky sociálny fond ako súčasť národného projektu Komprax - Kompetencie pre prax, ktorý organizuje IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže.