Súťažiaci

Zoznam súťažiacich:

Meno Škola
Iveta Kališová, MgrZŠ s MŠ Dúbrava, Dúbrava, okr. LMzobraziť
Mária Mydlova, MgrZs s Ms Jana Amosa Komenskeho, Bratislavazobraziť
Miriam Vyparinová, Mgr.ZŠ s MŠ Plavnicazobraziť
Ľubica Bezeková, Mgr.Pliešovcezobraziť
Scarlett Salajová, Mgr.Základná škola Komenského Námestovo zobraziť
Jana Šimončíková, Mgr.ZŠ s MŠ Bolešovzobraziť
Jana Šumichrastová, Mgr.Základná škola Jelenecká 72, Nitrianske Hrnčiarovcezobraziť
Mgr.Zuzana DendisováSZŠ Wonderschool, Bratislavazobraziť
Mária Peláková,Mgr.ZŠ Komenského ul.23, Bardejovzobraziť
Jana Stnádelová Paedr.DrZŠ Pusté Úľanyzobraziť
Šalátová Katarína,Mgr.ZŠ Petra Jilemnického 1035/2, Zvolenzobraziť
Sylvia Strámová, Mgr.ZŠ Severná 21 Moldava nad Bodvou 045 01zobraziť
Meno, priezvisko, titul: Jana Stnádelová Paedr.Dr
Trieda: IV.B
Škola a mesto : ZŠ Pusté Úľany
1. Predstavte krátko seba, svojich žiakov, školu:
Som obyčajná pani učiteľka, ktorá miluje svoju prácu a deti. Už 22 rokov kráčam do školy v Pustých Úľanoch. Mohlo by prísť k mylnému názoru, že je u nás pusto, no opak je pravdou. Sme veselá škola,kde žiaci Zo IV.B chcú urobiť dieru do sveta a zapojili sa do projektu Hrdinovia dejín. Máme spravodlivého p.riaditeľa a trpezlivú p. zástupkyňu. Moji žiaci zo IV.B sú veselí, súťaživí a hlavne chtiví po vedomostiach. Nesmiem zabudnúť na jednu dôležitú vlastnosť týchto žiakov a to je, že majú veľké srdce plné lásky, do ktorého sa zmestím aj ja, napriek tomu, že je tam už asi celý svet.
2. Popíšte formu (spôsob) ako ste využili Hrdinov dejín vo svojom vyučovaní:
S Hrdinami som sa stretla prvýkrát v Bratislave.Hneď som vedela, že si ich moji žiaci obľúbia.Keď som im ich predstavila, v našej triede sa okamžite udomácnili.Zaradila som ich do predmetu dramatika.Zistili sme, že to nestačí, a tak hosťujú na prírodovede, vlastivede, čítaní...sú všade, kde sa môžeme spolu s nimi dozvedieť niečo nové.Práca s nimi je kreatívna.Dajú sa využiť pri blokovom vyučovaní,pri práci vo dvojici.Dobrým pomocníkom sa stávajú, keď deti pracujú na projektoch, alebo riešia problém v skupine.Rovnako radi ich využívame na individuálne štúdium.
3. Popíšte zaujímavý moment z vyučovania Hrdinov dejín (netradičnú aktivitu, zaujímavosť z hodiny, zážitok, kvalitný výstup učiteľa alebo žiakov a pod.) :
Astrid Lindgrenová-deň šibalstiev s Pipi.Dievčatá vo vlastných outfitoch sa predviedli na módnej prehliadke.Prišiel sa pozrieť aj p.riaditeľ.Bol prekvapený našimi vedomosťami.Požičal si knihu Hrdinovia,aby sa aj on čo-to dozvedel.Knihu sme mu darovali, ale čo my.Pustili sme sa do výroby vlastnej spolu s pánom Gutenbergom.Pozvali sme aj spisovateľku G.Revickú a kníhviazača.Tak ako pán Gutenberg,i my sme si svoju prvotinu ručne dokreslili. Deň liečiteľa Cypriána-prichystala som bylinky a prekvapenie.Ak na ceste, ktorú určím, nájdu deti aspoň 8liečivých rastlín, založíme si bylinkovú záhradu a čajovňu.Úlohu splnili, a tak sa časť mojej záhrady zmenila na bylinkovú a stala sa z nej čajovňa u Janka Chňapka.Bylinky deti sami zasadili, poliali a teraz čakajú na zber.Zapojila sa i mamička, ktorá nám poslala bylinky.Čaj z nich si deti vychutnali a tešia sa na ten z vlastných byliniek.Téma, ktorá má veľa podôb je Čarodejka.My sme ju poňali svojsky a pozvali sme na rozhovor niečím iné, výnimočné mamy- "Mamu začínajúcej hviezdy z Hlasu ČS" a "Mamu z inej krajiny-Belgicka".Zistili sme,že tieto mamy sú v podstate úplne rovnaké ako tie naše-starostlivé a milujúce.Našim, tiež výnimočným mamám sme teda zahrali predstavenie Chrobáčiky a darovali sladké medovníkové srdcia.
4. Čo sa Vám na Hrdinoch dejín najviac páčilo:
Kniha ma oslovila hneď na prvom stretnutí a páči sa mi stále viac. Kladne hodnotím inšpiráciu na webe, keďže poskytuje návod, zároveň dáva voľnosť v nápadoch žiaka aj učiteľa.Páči sa mi ako je napísaná. Úvod-predstaví hrdinu ako dieťa vo veku žiakov, neskôr ako hrdinu, ktorý zanechal niečo pre tento svet. Azda najlepšie vyjadril hodnotu a odkaz tejto publikácie jeden z mojich žiakov. Po prečítaní Hrdinov dejín mi povedal: "Veď tí hrdinovia boli raz takí malí ako my a čo všetko dokázali. Keď vyrastiem, možno bude zo mňa tiež hrdina!"