Babičky varia a pečú s vnúčatami

Osnovna šola  Svetij Jurij ob Ščavnici

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky
Zázvorníky
Sviatočné:
Vianočné pupáčiky
Silvestrovská kapustnica
Ajdov krapec

Najstarší tradičný recept  partnera  v Slovinskej republike

 

 

  

Pripravíme si :

250 g ajdove moke poparimo z 1 do 2 dl slanega kropa. Zgnetemo v elastično testo, ki naj počiva 5 do 10 min na pomokanem loparju. Potem ga razvaljamo na 3 mm debelo. Polijemo ga s skutinim nadevom. Le-tega pripravimo iz 250 g skute, 2 rumenjakov, 30 g sladkorja in soli.

Vse skupaj zalijemo z 2 dl kisle smetane, ter malo pomokamo in spečemo. Dober tek!

                 

V preklade: hajdinski kropec

250 g pohánkovej múky zalejeme s 1 do 2 dcl slanej vriacej vody.

Zamiesime elasticke cesto, ktoré necháme odpočívať od 5 do 10 minút na múkou posypanej doske.

Potom ho  razvaľkáme na hrúbku 3 mm . Na rozvaľkané cesto nalejeme tvarohovú plnku. Plnku pripravíme z 250 g tvarohu, 2 žĺtkov, 30 g cukru a štipky soli. Vrch  posypeme ešte z málo múky a upečieme.

 

 

V našom kraji sa tradicionalni krapec pečie v »krušni peči«. V peci musime dobre zakurit a ju rozohriat. Takto upečený má tu najlepšiu chuť.