Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Šišky z Porubky

Rastík Belák  

s   babičkou Jarmilou Marčekovou  

Pripravíme si :

600 g krupicovej múky

50 g kryštálového cukru

2 žĺtky

2 lyžice rumu

citrónová kôra

30 g droždia

60 g masla / tuku/

250 ml mlieka

soľ, tuk na vyprážanie

na posypanie práškový a vanilkový cukor

džem, šľahačka na zdobenie

 

Postup:

Do vlažného mlieka dáme cukor, droždie a necháme vykysnúť. Vykysnutý kvások vlejeme do preosiatej múky, pridáme rozpustené maslo, žĺtky, rum, citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 – 1,5 cm a vykrajujeme kruhy.

Nechám ešte dokysnúť a vyprážame ich v horúcom oleji či masti z oboch strán. Ešte horúce ich obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.

 

Pre zaujímavosť:

Rum do šišiek sa dáva preto, lebo po vložení cesta do horúceho oleja sa rýchlo odparuje,  rozpína cesto a ono sa dvíha. Na povrchu sa však zráža a tvorí tuhšiu vrstvu, ktorá bráni ďalšiemu vniknutiu oleja do cesta. Šišky sú potom ľahké a kypré.