Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Cesnakové posúchy

Lukáško Kohút s babičkou

Martuškou Kohútovou   

Pripravte si:

 

1kg polohrubej múky (časť z nej môže byt aj hladká )

500 ml vlažnej vody (aby bolo cesto vláčne )

1 dcl oleja

2 lyžičky soli

70g kvasníc

1 lyžička rasce

12 strúčkov cesnaku

1 lyžička cukru

 

Postup:

 

Z vlažnej vody, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Dáme ho do preosiatej múky, pridáme soľ, olej a rascu. Vypracujeme hladké cesto. Prikryme ho na teplom mieste a  necháme kysnúť asi 20 min. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 plechy vyliate olejom. Cesto ponaťahujeme na celú plochu. Necháme ešte 15 minút kysnúť na plechu a upečieme vo vyhriatej rúre dočervena. Pečieme približne 40 min.

Po vytiahnutí z rúry osúch poprskáme vodou, aby bol mäkučký. Keď je mierne vychladený, rozotrieme naň prelisovaný cesnak rozmiešaný v lyžičke vody a štipke soli.

Najlepšie sú teplé a ako príloha aj napríklad ku kyslej fazuľke.