Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Lokše s makom

Katka Tvrdoňová

s babičkou Helenkou Tvrdoňovou a

 s prababičkou Máriou Tvrdoňovou  

Pripravíme si :

½ hladkej múky

2 dcl vlažnej vody

malý uvarený zemiak ( nemusí byt )

sušené slivky ( môže byt aj slivkový lekvár )

mak

práškový cukor

Postup:

Z múky, vody, postrúhaného zemiaka vymiešame tuhšie cesto. Rozdelíme ho na menšie časti . Každý malý bochníček rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenkú placku.

Platy pečieme na platni na sporáku z jednej aj druhej strany na miernom ohni.

Sušené slivky uvaríme, precedíme a zmiešame s cukrom. Upečené lokše potrháme na kúsky do misy , polejeme so slivkami s cukrom ( môžeme poliať vodou zo sliviek), nakoniec posypeme makom.