Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Kapustníky

Annamária Bavlnková s babičkou  

Pripravíme si na cesto:

60 dkg polohrubej múky

1 vajce

5 dcl  mlieka

1dcl oleja a lebo 100g masla

1 kocka droždia

1 polievková lyžica kryštálového cukru

 

PLNKA

1 kg hlávkovej kapusty

4 polievkové lyžice kryštálového cukru

15 dkg mletých orechov

Postup:

Kapustu postrúhame, na troške oleja udusíme do mäkka, pridáme cukor a orechy.

 

Z mlieka, cukru a droždia  spraviť kvások. Do múky pridať kvások, vajce a soľ. Dobre vymiesiť a nechať vykysnúť. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré plníme vychladnutou kapustovou plnkou. Buchtičku dobre pritlačíme, aby bola tenká. Ukladáme na vymastený plech, pred aj po pečení potrieme olejom.