Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole:      Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Sviatočné:
Vianočné pupáčiky
Silvestrovská kapustnica

Náš najstarší tradičný recept

Pripravíme si :

         ½ kg hladkej múky

½ kg mletého cukru

4 celé vajcia

½ balíčka prášku do pečiva

½ balíčka zázvoru

Postup:

Na veľkej doske spolu dobre premiešame múku, cukor, prášok do pečiva a zázvor. Urobíme jamku a do nej rozbijeme vajcia. Hnetením urobíme na doske vláčne cesto.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Formičkou vykrajujeme z cesta zázvorníky a kladieme ich opačne na margarínom vymastené plechy.

Plechy s vykrojenými zázvorníkmi necháme zasušiť do druhého dňa.

Pečieme  ich vo vyhriatej rúre.

Zázvorníky majú špecifickú korenistú chuť a v suchu uskladnené vydržia veľmi dlho.

Zázvor blahodarne pôsobí na trávenie.

Zázvorníky