Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole:      Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Maťko Rosina  

s   babičkou   Anastáziou  Rosinovou  

Pripravíme si :

½ kg hladkej múky

1 Heru

1 lyžičku soli

1 kyslú smotanu

          

Plnka:

 

1 kg postrúhaných jabĺk

200g cukru,

mletá škorica, môžu sa pridať pomleté orechy alebo mak podľa chuti.

Postup:

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na štyri diely. Každý diel rozvaľkáme, potrieme olejom. Na cesto dáme jablká, cukor, škoricu, orechy alebo mak. Stočíme, preložíme na plech, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 C asi 20 minút.

Jablkový závin