Základná škola v Omšení |
Kristínka Kyjacová s babičkou Máriou Kyjacovou |
Pripravíme si : ¾ kg polohrubej múky 2 žĺtky vanilka štvrť masla rozpustiť soľ cukor kvasnice mlieko rum |
Postup: Múku, žĺtka, štipku soli, vanilku, trochu cukru, rozpustene maslo, rum ( lyžičku ) a nakoniec pridáme kvások ( pripravený v troche osladeného mlieka ). Vypracujeme vláčne cesto. Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme asi na 3 mm. Krájame obdĺžniky plníme plnkou ( mak, orechy, lekvár, tvaroh ). Stočíme a dobre zapravíme, aby nám nevytiekla plnka. Necháme chvíľu dokysnúť. V hlbšej panvici rozohrejeme olej ( ceru ). Pirohy rovnomerne vyprážame. Chutia najlepšie teplé. |
|