Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Pirohy

Kristínka Kyjacová  

s   babičkou  Máriou Kyjacovou  

Pripravíme si :

         ¾ kg  polohrubej múky

         2 žĺtky

         vanilka

         štvrť masla rozpustiť

         soľ

         cukor

         kvasnice

         mlieko

         rum

          

Postup:

Múku, žĺtka, štipku soli, vanilku, trochu cukru, rozpustene maslo, rum ( lyžičku ) a nakoniec pridáme kvások ( pripravený v troche osladeného mlieka ). Vypracujeme vláčne cesto. Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme asi na 3 mm.

Krájame obdĺžniky plníme plnkou ( mak, orechy, lekvár, tvaroh ). Stočíme a dobre zapravíme, aby nám nevytiekla plnka. Necháme chvíľu dokysnúť. V hlbšej panvici rozohrejeme olej ( ceru ). Pirohy rovnomerne vyprážame. Chutia najlepšie teplé.