Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazužovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúžance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Kapustové a zemiakové
 pagále

Robko Roch  

s   babičkou    

Pripravíme si :

Cesto:  500 g hladkej múky

            2 žĺtky

            2 g kvasníc

            1,5 dcl oleja

            mlieko,  sož, cukor,

 

Plnka:  3 hrste kyslej kapusty

            6 varených zemiakov v šupe

            200 g oravskej slaniny

            2 cibule

            olej, vegeta, sož, majoránka, červená paprika

 

 

Postup:

Z mlieka, cukru, mlieka a kvasníc pripravíme kvások, ktorý pridáme do osolenej múky. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnú.

 

Uvarené a vychladnuté zemiaky pretlačíme, pridáme do nich vegetu, sož, majoránku a uškvarenú slaninu s cibužou a červenou paprikou.

Kyslú kapustu pokrájame na menšie kúsky a dáme dusi. Pridáme uškvarenú slaninu a necháme vychladnú.

Vykysnuté cesto rozvažkáme na 0,5 cm hrúbku a vykrajujeme pohárom kolieska, ktoré plníme vychladnutými plnkami. Vytvarujeme pagáčiky, ktoré pred upečením popicháme vidličkou. Po vybratí z rúry potrieme olejom.