Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance








Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Pudingový pletenec

Martinka Balážová s babičkou  

Pripravíme si na cesto:

1kg polohrubej múky

40 g droždia

1 lyžička soli

3 lyžice oleja

5dcl mlieka

150 g práškového cukru

3 vajcia

 

Pripravíme si na plnku:

8 dcl mlieka

8 lyžíc cukru

3 čokoládové pudingy

150 g Hery

hrozienka

Postup:

Do múky dáme droždie, soľ, cukor, olej a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto, do ktorého vmiesime sneh z 3 bielkov. Cesto necháme kysnúť. Rozdelíme ho na 6 bochníkov. Pripravíme si plnku. Bochníky rozvaľkáme na pomúčenej doske, natrieme plnkou a stočíme. Po dvoch (troch) zapletieme do vrkoča. Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Upečieme dozlatista. ( 25 – 30 min). Hotový pletenec pomastíme a posypeme práškovým cukrom.

 

Plnka: Mlieko s cukrom a pudingom uvaríme a do horúceho zamiešame Heru ( hrozienka)