Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky
Zázvorníky
Sviatočné:
Vianočné pupáčiky
Silvestrovská kapustnica

Kysnutý orechový 
závin

Majko Záhorský  

s   babičkou Helenkou Porubčanovou  

Pripravíme si :

1 kg polohrubej múky

1 celé vajce

1 žĺtok

40 g kvasníc

100 g cukru

0,5 l mlieka

štipka soli

1 dl oleja

 

Plnka:

500g mletých orechov

1 vanilkový cukor

citrónová kôra

kryštálový cukor

Postup:

Do preosiatej múky primiešame vajce, olej, cukor, soľ. Vo vlažnom mlieku necháme vykysnúť kvasnice. Vypracujeme cesto, necháme na teplom mieste nakysnúť. Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú zvlášť rozvaľkáme, posypeme orechmi, vanilkou, cukrom a citrónovou kôrou. Cesto zatočíme do závinu, dáme na vymastený plech a pečieme 45 minút v stredne teplej rúre (180˚C).